Umjetnost življenja

Tri dizajnerska stolca koji prkose promjeni trendova

Uređenje doma polako, ali sigurno postaje sve važniji dio naših života, prilagođavamo svoje okruženje svojoj osobnosti. Kako bojom, tako i dizajnom stvaramo atmosferu doma, a ne samo dobro uređenog stana ili kuće. Ono što je sigurno jest da se u svakom stanu ili kući nalazi barem jedan stolac ili sjedalica.

Zadatak biranja pravog stolca, iako se čini jednostavnim, sadrži puno komponenti i varijabli koje treba držati na umu kada se stolac bira. Prije svega, mora vam u njemu biti ugodno sjediti. Danas postoji puno oblika, stilova i dizajna, a većina ih je bazirana na ključnim stolcima 20. stoljeća. Izdvojili smo tri dizajnerska stolca iz 20. stoljeća koji i danas diktiraju trendove.

Kad govorimo o dizajnu, oblik je ključan. Jako je važan i materijal koji se koristi. Namjena samog stolca također može puno diktirati finalni dizajn, a i kompletan proizvod. Ovdje izdvojeni dizajni su posvuda oko nas; u najdražem restoranu, frizerskom salonu, hotelu, kafiću ili na radnom mjestu. Možda ste kod prijatelja vidjeli neki zanimljiv stolac ili možda pak u knjižnici. No, što je posebno kod tih stolaca?

Jedan primjer stolca koji stavlja funkciju ispred forme je model Marais A, koji je dizajnirao Xavier Pauchard 1934. Taj metalni stolac i slični njemu mogu se pronaći u grubim uvjetima poput kafića na otvorenom. Činjenica da je napravljen od metala smješta ga lakše u eksterijer, lako se čisti i otporan je na vremenske uvjete pa tako postaje mjerilo za buduće stolce koji se koriste za eksterijere. Ovaj model je poznat po tome što se nalazi u mnogim kuhinjama restorana upravo zbog izdržljivosti. Kada zamislite pariški kafić, vjerojatno su za stolom modeli upravo ovog stolca.

Kad smo kod restorana, ne smijemo ne spomenuti model Parsonovog stolca. Dizajniran je u Parsonovoj školi dizajna u 1930-ima. Ovaj dizajn se može vidjeti u restoranima kao stolac za goste, u hotelskim čekaonicama ili nekim drugim ugostiteljskim objektima. Ovi stolci su bili popularni čim su došli na tržište, a zanimljivi su i danas i još uvijek se mogu naći i kupiti. Ovaj stolac ste možda najčešće sretali, a možda ga imate i doma. Krase ga elegancija i jednostavnost, što je veoma poželjno za ugodnu atmosferu i raspoloženje. Upravo zbog toga je jedan od popularnijih minimalističkih opcija za stolac, bilo to moderni minimalizam, retro ili klasični.Bez obzira želite li začiniti dizajn eksterijera ili interijera, dizajn ovog stolca je općeprimjenjiv, pa samim time i prilagodljiv vašem ukusu.

Treći model stolca koji smo ovdje izdvojili iz zaista zanimljive dizajnerske ponude stolaca i sjedalica 20. stoljeća je The Womb chair koji je dizajnirao Eero Saarinen između 1947. i 1948. godine. Vođen idejom da napravi stolac u kojem se može ugodno sjediti, na koji god način se smjestili u njega, Saarinen je stvorio jedinstven i neuobičajen, neki bi rekli i čudan dizajn, zbog naslona za ruke koji je jako zgodan i za podići noge na njega. Zbog tog karakterističnog dizajna dobio je ime WOMB. Lako ćete ga i prepoznati. Ime WOMB dolazi iz engleske riječi za maternicu jer oblik stolca jednako je ugostiv kao i maternica trudnice za dijete. Ovaj dizajn je savršen za moderne stanove i interijere, zbog neuobičajenog, ali minimalističkog dizajna.

Zašto smo izdvojili baš ove stolce? Spomenuti dizajni su opstali nakon poduže bitke s vremenom i s promjenom trendova, te se današnji dizajni temelje upravo na tim stolcima koji su postavili standard. Ako ste već u svoj životni prostor ukomponirali neki od ovih dizajna, sad znate da sjedite na stolcu koji je izdržao promjene mnogih trendova i prilagodbi vremenu i unatoč tome ostao i dalje poželjan dizajnerski komad namještaja.